ALMANYA BUNDESLİGA'DA 28.HAFTANIN EN ÖNEMLİ MAÇI OLAN BAYERN MÜNİCH-BORUSSİA DORTMUND MÜCADELESİNİN GÖRSEL TEKNİK ANALİZİ
Almanya Bundesliga'da bu sezonun en önemli maçında Bayern Münich kendi sahasında Bourssia Dortmund'u konuk etti. Kazananın şampiyonluk yolunda büyük şans yakalayacağı maçtan ev sahibi ekip 5-0 gibi çok net bir skorla galip ayrıldı ve Dortmund'la arasındaki puan farkını 1'e çıkarttı.
Özellikle Niko Kovac özelinde bu maçı okumak gerek. Müthiş bir maç başlangıç planıyla Dortmund savunma hattını çaresiz bıraktı. Daha çok bu sene Favre'ın ekibinin organize kontralarını gördük ancak bu maç özelinde çözüm bulamadılar. Topa çok fazla sahip olan taraf Bayer Münich cephesiydi. Bavyera ekibinin bu sezon için en iyi maçı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Öncelikle 11'in rollerinden başlayıp daha sonra maç içi dinamiklerine geçelim.Kovac'ın sezon boyunca değişmeli olarak kullandığı 4-3-3 ve 4-2-3-1 dizilişlerinden bu maç 4-2-3-1 olarak sahaya çıktı. Ev sahibi ekibin kalesinde Neuer her zaman olduğu gibi Pasör Kaleci olarak oynadı, Sağ ve sol beklerde Kimmich ve Alaba kanat bek olarak oynarken Kimmich daha ziyade hücumcu kanat bek olarak görevlendirildi ki orijinal mevkisi sol bek olmayan Diallo bu maçta sol bek oynadı ve orayı daha çok kullanmak için yapmış Hırvat hoca. Stoper tandeminde Hummels ve Süle oynadı, Hummels pasör stoper olarak defanstan oyunu kuran bir roldeydi. Süle ise daha çok salt stoper rakibi kendi yarı sahalarında karşılayan oyuncu olarak oynadı. Orta saha merkezinde Thiago hücumda oyun kurucu (8,5) Javi Martinez ise derin oyun kurucu 6 numara oynadı. Solda Coman çizgi kanat oyuncusu, Gnarby ise sağdan içeri kat eden kanat forvet rolünde Müller ise gizli forvet Lewandowski’nin hemen arkasında forveti ikileyen isim oldu. Lewandowski ise yıllardır olduğu gibi yırtıcı forvet. Gelelim haftaya lider giren Dortmund'a. 4-3-3’e göre, Burki pasör kaleci, sol bek Diallo daha ziyade defansif bir bek olarak oynadı ki yarı sahayı bile çok geçmedi maç boyunca, sağda Piszczek iki yönlü bek, stoperlerde ise Zagadou ve Akanji ikisi de pas dağıtan stoperler, Witsel derin oyun kurucu (6), Delaney iki yönlü orta saha 8, Dahoud’da hücumu yönlendirecek ofansif oyun kurucu rolünde. Hücum hattı şöyle şekilleniyor; Larsen içe kat eden kanat forvet, Sancho çizgi kanat oyuncusu ve Reus sahte 9 gibi oynadılar.
Bu Bayern Münich'in bulduğu ilk gol. Kornerde organizasyonundan gelen bir golle kilit açıldı. Henüz 10.dakikada eski takımına gol atan Hummels'in golüyle öne geçtiler. Golde duran top savunmasındaki adam ve alan paylaşımından yenilen bir gol. Aksiyon alanında 11 futbolcu var. 5 kırmızılı, 6 sarı formalı futbolcu var ancak burada nicelikten çok nitelik önemli. Alan paylaşımında size üstünlüğünü bir kenara bırakırsak, kendi alanını boxlamayı beceremeyen bir Dortmund savunmasını görüyoruz. Hava topuna çıkan Hummels ve onunla adam adamada eşleşen Piszczek'in zamanlama problemiyle birlikte yenilen gol. Hareketlenmede pasif kalan Dortmund savunmasının adam alan yapsa belki de savuşturulan bir duran top olabilirdi.
Gelelim ilk başta bahsettiğim Kovac'ın planına. Aslında oyuncu profili öyle olmasa da Zagadou'nun ilk kontrol özelliğinin eksik olması ve zayıf ayağına zorlandığında defanstan oyun kurma da problem yaşadığını analiz etmiş olacak ki Bayern teknik ekibi, sürekli Müller ve Lewandowski'yi stoperlerin zayıf ayağına her zaman preslemesini istemiş ve bunu ilk golden sonra çokça Lewandowski'yi Zagadou, Müller'e ise diğer stoper Akanji'ye spesifik markaj vererek denediler. İlk pozisyonda Lewandowski'nin bunu uygulaması sonra Zagadou topu kaybetti ancak sol bek Diallo ters kademeye girdi. Ancak yaklaşık 10 dakika sonra bu sefer Lewandowski hatayı affetmedi.
İşte o pozsiyon... Defanstan oyun kurarak hücum organizasyonu yaratmaya çalışırken burada topu kaptıran yuvarlak içindeki Zagadou. Detaya dikkat çekmek istiyorum. Her zaman olan bir şey bu Witsel, arkadaşının nereye pas atmasını işaret ediyor nitekim doğru bir opsiyon var orada. Müller, Witsel'in arkasında gölge markajında pozisyon itibarıyla yani Akanji serbest durumda. Ancak buradaki nüans Zagadou'nun moventumda geç kalması. 3-4 kere topu dokunarak avantajlı alanını kaybediyor. Haliyle ondan önce oraya giden ve önsezisini kullanan Lewandowski topu kazanıp karşı karşıya Burki'yi mağlup ederek farkı 2'ye çıkarttı.
İkinci golü kalesinde gördükten sonra Dortmund'un baskı, kademe, destekte inanılmaz hatalar yaptığı dakikalar peşi sıra gelmiş oldu. Çözülen bir rakibe karşı işi daha da kolaylaşan Münich, Pas isabet yüzdesi 2.golden sonra %86 olan bir takıma karşı Dortmund'un o her zamanki savunmadan hücuma ya da hücumdan savunmaya geçiş oyunlarının hiçbirini göremedik.
İlk yarı preslemeyi fazla yapmayan daha çok merkezde Thiago ve Javi Martinez'in Diallo- Zagadou ikilisi arasına uzun ve direkt toplar denemesiyle 40.dakikaya kadar gelindi. Ancak yine bir duran top oldu ve serbest vuruşu çok akıllıca kullanan Thiago golün mimarı oldu.
3.golün öncesi. Sancho'dan başlayalım. Pas ihtimaline karşı Gnabry'i kontrol altında tutuyor. Doğru olarak nitelendirebiliriz. Ancak takımın duran top savunmasında bolca hata var. Öncelikle kornerde olduğu gibi burada da alan-adam markajında çok kötü duruyorlar. Müller'in koşu yapacağı aşikar, hemen kullanılmış bir serbest vuruş da değil. Ancak Brunn- Larsen'in alanı tutup, adama 2-3 metre uzak kalması ve hareketlenmesi geç olunca Thiago'nun müthiş pasına hareketlenip şutunu çekti. Burki'nin kurtarışının devamında sonra kaleyi tekrar denediler ve top uzaklaşmayınca Javi Martinez'in önünde kaldı. Ayak içi çok temiz bir şekilde yerden en uzak köşeye bıraktı.
Hiçbir reaksiyon veremeyen Dortmund senenin en kötü maçını çıkarmaya devam etti. İlk yarı bitti derken sahneye bu sefer kanat forvet Gnabry çıktı.
Pozisyonun başlangıcı aslında kontradan geliyor. Bahsettiğim gibi Dortmund'un alametifariaksı olan geçiş oyununu bu sefer hücumdan savunmaya yapamadılar. Thiago'nun top ayağına gelir gelmez direkt oynaması sonrası dikine kat eden Coman'ın, ikinci forvet Müller'e pası sonrası Gnabry'i enfes görüşü ve arka direk ortası sonucu gelen kafa golü ilk yarıyla birlikte aslında maçın da fişini çekti.
Gelelim golün gelişimine. Öncelikle son iki aksiyondan alalım. Müller boş alana koşu yapıp ceza sahası sağ çaprazında topla buluştuktan sonra beklmesi ve kafayı kaldırıp arka direği düşünmesi en üst seviye. Ancak tabi ki bütün maç olduğu gibi Dortmund'un yine savunma yerleşiminde büyük hatası vardı. Kontra dönüşü yerleşemeyen takımlar oldukça fazla ki bu çok olağan bir durum. Ancak yine nicelikten çok nitelik önemli. Akanji pozisyonun devamında çok fazla topa odaklanıyor ve golü alanın değil adamın attığını unutuyor. Eğer defansif aksiyonda alanını kontrol ediyorsan ya senin aksiyon alanına gelen topa doğru erken hamle yapıp süpüreceksin ya da çevre kontrolünü iyi yapıp ofsayt çizgisini bozmayıp rakibi tuzağa düşüreceksin. Akanji ve Piszczek'in çok önemli duruş hatası var. Piszczek'in çevre kontrolünü hiç yapmaması oyun tembelliği ya da pozisyon tembelliği olarak düşünebiliriz. Çünkü alanında hiç oyuncu olmaması ve Akanji'ye uzak kalması artı hata olarak sayabiliriz. Nitekim maçın en kötüsü olabilecek Zagadou bu sefer doğu hamleyi yapıyor pas alma ihtimaline karşı Coman'a hamle yapmaya gidiyor. Kısacası Akanji'nin uyuması sonucu gelen bir gol daha.
İkinci yarı tamamen çok düşük tempoda ve Dortmund için gelecek hafta planıyla geçti. 4-2-3-1'e ikinci yarıda da devam etti Kovac. Müller gizli forvet olarak devam etti. Son gol ise kanat hücumu organizasyonunda geldi. Düşük tempoda top dolaştırırken tamamen oyuncuların zihinsel
düşüklüğünden dolayı baskı-kademe-desteği boşlamasından ötürü gelen bir gol oldu.
Kimmich'in atağa daha fazla desteğiyle birlikte savunma arkasına toplar denediler. Bunlardan biri görseldeki gibi geldi. Kimmich'in ara pası sırasında Dortmund'un savunma yerleşimi çok kötü. Kimmich'i karşılayan sol bek Diallo rakibine 2 ila 3 metre uzak kalıyor. Pas açısını yakaladığı an araya Gnabry'nin koşu yoluna topu yuvarlıyor. Atletik özelliğine hele ki maçın sonu ve bu zihinsel çöküşle birlikte yetişemeyen Akanji arkasında kalıyor ve son çizgiye inerken içeriye çevrilen topta Lewandowski boş kaleye golü bırakıyor. Şimdi buradaki doğru duruşu çözümlemeye çalışalım. Öncelikle Kimmich'e daha yakın oynaması gereken Diallo uzak kalıyor. İlk baskıyı kanatta yapmış olsa top oradan çıkmayacak ve pozisyon olgunlaşmadan bitecekti. Bir sonraki aksiyon da Gnabry'e daha yakın olması gereken Akanji, rakibinin topsuz alan koşusuna ihtimal vererek bir adım gerisinde olması gerekiyordu. Tüm bunların üst üste gelmesi gole davetiye çıkartıyor ve maçın skorunu tahin eden golün gelmesine neden oldu. İki takım içinde bu sezona hem iyi hem de kötü anlamda işlenecek bir maç oldu.Ne Bayern Münich bu sezon bu kadar çok akıcı bir oyun sergiledi ne de Dortmundb bu sezon bu kadar kötü savunma yerleşimi hataları yaptı.
Bayern Münich'in kalan maçları;
Bourssia Dortmund'un kalan maçları ;
Yorumlar
Yorum Gönder