GEGENPRESSİNG NEDİR ?

Gegenpressing, yeni futbol Dünyasındaki en önemli felsefelerden biri. Borussia Dortmund ile bu oyun felsefesini Dünyaya tanıtan Jurgen Klopp, yaşattığı başarılar ve oyun eğlencesine verdiği katkıyla tüm futbol severlerin sempatisini kazandı. Marcelo Bielsa, Pep Guardiola, Mauricio Pochettino gibi isimlerin presleme oyununu biraz daha farklı kılarak yapan Klopp, bu felsefeyi nereden esinlendiği belli. Dönemin SSCB ve Hollanda ekolünü iyi etüt etmişe benziyor.


  • Bu felsefede takımda her oyuncunun top kaybedilir kaybedilmez rakip oyuncuya anında pres yapabilecek kadar fit ve hareketli olması gerekir.
  • Gegenpressing için 3 adet formasyon vardır. 
4-3-3, 4-2-3-1 ve 4-4-2 dar elmas. Bunlar takımın oyuncu profillerine göre değişkenlik gösterebilir. Aslında bir tempo ve pres oyunu olduğundan dolayı topa hükmetmek ikinci planda. Ancak özellikle şok presle kazanılan toplar veya havuza düşen ikinci toplarla oyun sete döndükten sonra da rakibi açmak için oyun ezberini bulundurmak gerekir.


  • Topa sahipken hücumda daha dar olarak oynanıyor. Belli bir alanda oynanması rakibi baskı altında alarak atak devamlılığını sağlıyor. Tempo bu felsefenin alametifarikası . Aşırı yüksek tempo yapılan bu sistemde kondisyon ve güç durumu top seviyede olması zaruri. 
  • Geçiş oyunu : Şok pres uygulayarak rakip topu kaybettiği anda geri kazanmak için pres uygulanır. 
Top rakipteyken : Savunma çizgisi orta sahaya yakın. Çok önde kurulan savunmaya kalecide libero gibi destek vererek oynaması bu sene başında Liverpool'a transfer edilen Alisson Becker'in niye bu kadar önemli olduğunu hep birlikte izliyoruz.


  • Top rakipteyken savunma daraltmayı 3.bölgede veya topu kaptırılan yerde yapmaları en önemli unsurlardan. Görselde işaretli olan 4 futbolcunun ise şöyle bir önemi var; topun o bölgede kaptırıldığını düşünürsek, planlanan ilk şey rakibi zayıf ayağına zorlamak, kendi takım arkadaşıyla 2- 5 metre arasında bir boşluk bırakarak olası başarılı pasın ardından diğer hamleyi yapabilmek ise 2.planda. 
  • Pres için giden oyuncunun arkasında bıraktığı boşluğu doldurmak için arkadan gelen takım arkadaşının olması ''pres devamlılığı'' için büyük bir etken. Haliyle zincirleme bir şekilde giden baskı, kademe, destekten bahsedebiliriz. Buradaki önemli ayrıntılardan biri savunma dörtlüsü, takım boyunu uzatmamak adına öne çıkmaları gerekir ki yine rakibin olası başarılı pasından sonra tekrar pres şansı bulunabilsin. 









Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

JOSEP '''PEP'' GUARDİOLA İ SALA ''HE'S A GENİUS ''

GELECEK VAADEDEN TEKNİK DİREKTÖRLER ( MENAJER ) SERİSİ - 15.ADİ HÜTTER